OpenStack, ilk olarak 2010 yılında Amerikan Ulusal Uzay Ajansı (NASA) tarafından sağlanan hesaplama bileşeni, Nova ve bulut servis sağlayıcısı Rackspace tarafından sağlanan depolama bileşeni Swift’in birleşmesi ile ortaya çıkan ve hızla gelişerek açık kaynak kodlu, bulut çözümlerinde liderliğe yükselen bir bulut yönetim platformudur.
OpenStack, dünyada hızla yayılan ve kullanım alanı gün geçtikçe yaygınlaşan bulut teknolojilerinin , uluslararası kabul görmüş standartlar çerçevesinde tek bir çatı altında sağlandığı, açık kaynak kodlu, Apache 2.0 lisansı ile dağıtılan, çekirdek modülleri Python programlama dilinde, arayüzleri ise Django ile yazılmış bir bulut orta katman yazılımıdır. OpenStack ile genele açık, özel veya karma tipte bulut hizmeti vermek mümkündür.
Bu yazının hazırlandığı tarih itibariyle dünya genelinde 84.000 farklı üyesi bulunan, 672 üretici ve firma tarafından desteklenen, 189 farklı ülkede kullanılan OpenStack, 20 milyon satırdan fazla koddan oluşmaktadır.
Verilen istatistiklerden anlaşılacağı üzere dünyanın bir çok farklı yerinde çok sayıda geliştiricinin katkısı sayesinde oldukça büyük bir ekosistem oluşmuş ve farklı sektörlerden farklı üyelerin katılımı ile OpenStack farklı yelpazede hizmet veren geniş katılımlı bir yazılım haline gelmiştir. Tabana yayılan kullanım ve buradan alınan geri dönüşler OpenStack’in hızla gelişmesine büyük katkı sağlamıştır.
En büyük gücünü yaygın kullanımı sayesinde dünyanın bir çok yerindeki geliştiriciler ve destek veren firmalardan alan OpenStack’in periyodik olarak her 6 ayda bir yeni sürümü yayınlanmaktadır.
İlk olarak 2010 yılında yayınlanan Austin sürümünü diğer sürümler takip etmiş ve bu yazının hazırlandığı 2017 yılı sonu itibariyle son olarak Pike isimli sürümü duyurulmuştur. Böylece arada geçen 7 yıllık süreçte toplam 16 farklı sürüm yayınlanmıştır.
Dünya genelinde internet servis sağlayıcılar, telekom operatörleri, hosting firmaları, elektronik alışveriş siteleri, bankalar, multimedya işleme kuruluşları, bilimsel araştırma merkezleri, otomotiv sektörü, kamu kurumları, eğitim ve araştırma kurumları, özel şirketler gibi çok geniş bir kullanıcı kitlesi hizmetlerini OpenStack kullanarak sunmaktadır.
Yukarıda yer alan resimde görüleceği üzere OpenStack vasıtasıyla hizmet veren genele açık 50’den fazla bulut sağlayıcısı bulunmaktadır. Dünyadaki ve ülkemizdeki önemli OpenStack kullanıcılarına ilgili başlık altından erişebilirsiniz.
Dünyada bulut hizmetlerinin standardını tanımlayan Amazon üzerindeki hemen hemen tüm servisleri OpenStack ile vermek mümkündür. OpenStack sağladığı sanallaştırma katmanı ve nesne tabanlı depolama (object storage) servislerinde Amazon EC2 ve S3 API ile tamamen uyumludur. OpenStack üzerinde çalışan tüm bileşenlerin tamamen API tabanlı olması ve web üzerinden kullanılabilmesi en güçlü özelliklerinden birisidir.
OpenStack Servisleri
OpenStack ile servis olarak altyapı hizmetlerinden (infrastructure-as-a-service, IaaS) servis olarak yazılım hizmetlerine (software-as-a-service, SaaS) kadar çok farklı zenginlikte servis tipi sunmak mümkündür.
OpenStack sadece bir sanallaştırma platformu değildir! Aksine sanallaştırmayı gerçekleştiren hipervizörleri de içerisine alan ve bunları ağ, depolama, IP adresi gibi farklı kaynaklar ve hatta güvenlik duvarı servisi, yük dengeleme servisi, sanal özel ağ (VPN) servisi, veritabanı servisi gibi bir çok servis tipi ile destekleyen bir bulut yönetim platformudur.
OpenStack sanallaştırma katmanında hipervizör olarak KVM, vmWare, Xen, Hyper-V, LXC gibi bir çok platforma destek vermektedir.
OpenStack vasıtasıyla son zamanların en popüler konularından biri olan container teknolojileri de servis olarak verilebilmektedir. Bunun yanında veri işleme servisinden (data processing-as-a-service) nesne depolama servisine, fiziksel sunucu provizyonlamadan (bare metal provisioning) uygulama kataloğuna (application catalog) bir çok farklı hizmet türü de OpenStack vasıtasıyla sağlanabilmektedir.
Uygulama kataloğu daha önceden hazırlanan ve kullanıcılara ön tanımlı şablonlar vasıtasıyla gerekirse birden fazla kaynağı veya servisi bir araya getirerek hizmet sunmaya yarayan oldukça kullanışlı bir modüldür. Buna örnek olarak WordPress şablonları, LAMP modülleri ve geliştirme ortamları verilebilir.
Kaynak: https://openstackturkiye.com/
Leave a Reply